czwartek, 26 lutego 2015

Ciastka owsiane z bakaliami


Składniki:
- 200 gram musli
150 gram błyskawicznych płatków owsianych
200 gram cukru
150 gram masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 10 kropli olejku waniliowego
po 100 gram wiórków kokosowych, mielonych orzechów i rodzynek

Wykonanie:
Do miski wsypujemy sypkie składniki: mesli, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, a także bakalie i wiórki. Wbijamy jajka i wlewamy olejek. Dodajemy miękkie masło. Zagniatamy elastyczne ciasto.
Formujemy nieduże, okrągłe ciastka. Lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem   do pieczenia, zachowując 1-cm odstępy. Pieczemy na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 °C (z zewnątrz powinny być rumiane, a w środku miękkie). Rosną ogromne.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz