niedziela, 15 marca 2015

Roladki schabowe z amarantusem i świeżymi warzywami


Składniki na 2 porcje sałatki:
schab - 2 kotlety
jajko
bułka tarta, odrobina do panierowania
amarantus, odrobina do panierowania
mąka, odrobina do panierowania
olej do smażenia
3 pomidorki cherry
1/2 zielonego ogórka
1/ 3 papryki czerwonej
1 ogórek kiszony
1/2 sałaty lodowej
sok z 1/3 cytryny
łyżeczka musztardy dijon
5 łyżek oliwy z oliwek



Przygotowanie: 
Roladki:
Schab marynujemy 12 h w lodówce, w oliwie, soli, pieprzu i czosnku.
Rozbijamy bardzo cienko, należy uważać aby kotlety się nie porozrywały. Z 1 brzegu kładziemy kawałek ogórka kiszonego, oraz kawałek papryki. Zwijamy roladkę.
Panierujemy ją najpierw w mące, następnie jajko i bułka wymieszana z amarantusem. smażymy z każdej strony ;-)

Sos vinegret:
Sok z cytryny, łyżeczkę musztardy, oliwę ubić trzepaczką, wymieszać z sałatą lodową.

Sałatka: 
Warzywa tj.pomidor kroimy w ćwiartki, ogórka i paprykę w cienkie plasterki, sałatkę rozrywamy na mniejsze kawałki. Układamy warstwami:sałata, papryka, ogórek, pomidor, roladka schabowa pokrojona w grube plastry.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz