niedziela, 18 października 2015

Anyżowy krem z dyni hokkaido

Pierwszy raz zrobiłam krem z innej dyni, w tym roku dynię piżmową zamieniłam na hokkaido.
Jest pyszna w smaku i nie trzeba jej obierać ze skórki, dzięki temu kolor kremu jest cudny. Dodatkowo ma świetny słodki posmaczek. Przygotowanie jej jest zaskakująco proste.

Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 400 ml wody
- 3 gwiazdki anyżu
- 100 ml śmietanki
- sól, pieprz, natka pietruszki lub inne zioła

Przygotowanie:
Dynię pokrojona układamy na blaszce, obficie spryskujemy oliwą z oliwek, zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15 minut. Zawartość blaszki przekładamy do garnka, gotujemy kilka minut w 400 ml wody z przyprawami i anyżem. Następnie wyjmujemy anyż i przekładamy do blendera, dolewamy podgrzaną śmietankę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.







5 komentarzy: