sobota, 26 grudnia 2015

Śledzie w sosie meksykańskim


Składniki:
- 5 płatów śledziowych marynowanych w occie
- puszka pomidorów krojonych
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 3 ogórki korniszony
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki papryki słodkiej
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki cukru brązowego
- sól
- 2 łyżki oleju do smażenia cebuli

Wykonanie:
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oleju.  Następnie do jeszcze ciepłej cebuli dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, sok z cytryny. Gotujemy. Korniszony kroimy w drobne kawałeczki ( plasterki/ kostka wedle uznanaia), dodajemy do gorących pomidorów, oraz kukuryczę odsączoną z wody. Pozostaje nam tylko przyprawić. Czosnek obieramy, przecieramy przez praskę, dodajemy również paprykę, pieprz i sól. Ilość cukru również zależy od osobistych upodobań, jeśli lubimy kwaśny sos dodajemy odrobinę lub wogóle, jeśli mniej kwaśny tak jak u mie dodajemy 2 łyżki.
Najważniejsza rzecz- śledzie pokrojone na mniejsze kawałki dodajemy do zimnego sosu.



4 komentarze: