poniedziałek, 22 lutego 2016

Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów

Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów w wersji oryginalnej znajdziemy na blogu Smaki Alzacji, o której Małgosia pisała, że inspiracją dla niej była akcja "Uszczypnij Raka". A więc w tym tygodniu inspirujemy się w akcji "Wypiekanie na  śniadanie" kuchnią śródziemnomorską.


Składniki:
- 300 gramowy słoiczek suszonych pomidorów
- 50 gram słonecznika
- łyżeczka kaparów
- garść świeżej bazylii
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- olej rzepakowy

Wykonanie:
Do kielicha blendera wyciskamy sok z cytryny, wkładamy całą zawartość słoika z suszonymi pomidorami wraz z oliwą, dodajemy bazylię i pozostałe składniki, miksujemy. Jeśli masa jest zbyt zwarta dodajemy oleju rzepakowego i ponownie miksujemy. Powinna wyjść gładka masa, natomiast ze względu na słonecznik będzie lekko "chropowata". Doprawiamy pastę według własnych potrzeb, chociaż przy tych składnikach nie potrzebna jest już ani sól ani też ostrość - daje ją przede wszystkim młotkowany pieprz i kapary. Pastę przechowujemy w lodówce do 2-3 dni. Wytrącający się olej jest naturalnym zjawiskiem ze względu na pestki słonecznika.



A we wspólnym miksowaniu w tym tygodniu wzięły udział:AgataJoannaMagdalenaDorotaLauraAgnieszkaJagodaAlicjaŁucjaMarzena i Katarzyna.

6 komentarzy: