sobota, 6 lutego 2016

Wytrawna tarta razowa ze szpinakiem i zielonym groszkiem


Składniki na kruche ciasto razowo kukurydziane:
- 150 gram mąki pszennej razowej
- 100 gram mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 100 g masła, zimnego
- szczypta soli

Składniki na farsz:
- 100 gram białego chudego twarogu
- 2 kostki mrożonego szpinaki
- 2 łyżki zielonego groszku mrożonego
- 3 duże pieczarki
- 1 mała cukinia
- 100 gram serka topionego
- 1 cebula 
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietany 18 %
- 1 łyżka masła
- łyżka ziół prowansalskich, 5 łyżek oliwy, sól, pieprz

Wykonanie:
Wszystkie składniki wykładamy na stolnice, siekamy suche składniki z zimnym masłem, następnie wyrabiamy. Formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Formę do tarty o średnicy minimum 24 cm smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek o 3 cm większy niż średnica formy oraz o grubości 3-4 mm, przekładamy do formy. Ciasto na spodzie formy bardzo dokładnie ugniatamy drewnianym tłuczkiem, aby usunąć pęcherzyki powietrza. W ten sposób nie musimy układać na spodzie żadnego obciążenia podczas pieczenia, cisto i tak nie wyrośnie więcej niż powinno. Pieczemy w temperaturze 190º C przez 10 minut. Studzimy. A teraz kolej na farsz ;-)

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle. Cukinie kroimy w plastry, marynujemy w oliwie i ziołach prowansalskich i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 º C 10*15 minut (należy pilnować, żeby nie przypalić). Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
W między czasie w garnku rozpuszczamy serek topiony, następnie dodajemy szpinak i groszek mrożony. Gotujemy chwilę. Na koniec dodajemy śmietanę, sól i pieprz (już bez gotowania).

Na wystudzonej tarcie układamy cukinię, pieczarki, w wolne miejsca wciskamy twaróg i wszystko zalewamy powstała masą śmietanową. Pieczemy tartę w temperaturze 200 º C jeszcze jakieś 20 - 30 minut. Wierz powinien być zwarty.



2 komentarze: