środa, 10 lutego 2016

Zupa meksykańska

Kolejny, doskonały przepis który znalazłam szukając inspiracji w sieci. Przepis na zupę i nie tylko znajdziecie u Moniki z bloga Z Chaty Na Końcu Wsi. Pikantna, sycąca zupa idealna na chłodniejsze wieczory.




Składniki:
- 500 gram mielonego mięsa wołowego
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszki czerwonej fasoli
- 2 duże cebule cerwone
- 4 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy

Wykonanie:
Mięso i cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażamy na oliwie. W głębokiej patelni lub garnku podsmażamy posiekany czosnek do którego dodajemy bez odcedzania kukurydzę, fasolę i pomidory następnie przyprawiamy słodka i ostrą papryką.
Całość zalewamy bulionem, dodajemy podsmażone mięso i gotujemy na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Powinno zając nam to około godziny. Na koniec dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz