czwartek, 18 lutego 2016

Zupa ogórkowa

Ta zupa powstała z rąk mojej teściowej. Była pyszna, na wywarze warzywnym i kwaśna czyli taka jaką lubię. Miała natomiast jedno "ale" zagęszczona była mąką, której akurat ja nie używam do zup.
Wiem jednak że są również zwolennicy takich zup, dlatego postanowiłam się podzielić przepisem '-)



Składniki:
- 1,5 litra wody
- 5 ziemniaków
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
- 7-8 większych ogórków kiszonych
- 2 łyżki mąki
- 100 ml śmietany
- 3 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Wywar z pokrojonych warzyw gotujemy. Dodajemy przyprawy. Gdy warzywa będą już prawie miękkie, dodajemy starte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone.
Gotujemy 10-15 minut i kiedy wszystkie warzywa będą miękkie robimy zawiesinę z mąki i śmietany. Powoli wlewamy do zupy ciągle mieszając, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i zagotowujemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz