środa, 27 kwietnia 2016

Chleb pszenny z mąki pszennej chlebowej eco typ 750 Młyn Kopytowa

Młyn Kopytowa pisze tak: mąka pszenna typ 750 chlebowa EKOLOGICZNA jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z bieszczadzkich gospodarstw rolnych z ekologicznym certyfikatem.Mąka ta nie zawiera żadnych dodatków (polepszaczy, wybielaczy). Mąka jasna idealna do wypieku chleba, można stosować ją również do zagęszczania sosów lub przyrządzania zasmażek.

Osobiście stosowałam na razie do wypieku chleba i jestem mega zachwycona. Ciasto idealnie gładkie, elastyczne, białe. Pięknie rośnie.

Składniki:
450 g mąki pszennej chlebowej eco typ 750 Młyn Kopytowa
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
300 g letniej wody



Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy do mąki. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie chleb wkładamy do brytfanki. Polecam bardzo fajne drewniane wielokrotnego użytku z PapilArt.
Zostawiamy jeszcze na 30 minut. Wierzch chleba spryskujemy wodą.
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Chleb pieczemy 40-50 minut. Skórka powinna być dobrze spieczona i zarumieniona.



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Musze znowu upiec, bo odpisując na komentarz na widok chlebka aż mi ślinka pociekła;-)

      Usuń