Moja ulubiona tarta to ta na słodko ale wytrawna tarta też jest niczego sobie.
A wy którą wolicie?
Z pieczarkami, szynką i twarogiem w sosie pomidorowym. Mogłabym ją jeść na okrągło i nigdy mi się nie znudzi, ponieważ farsz można dowolnie modyfikować. Doskonała na ciepło. Polecam!
Ciasto:
- 250 gram mąki
- 150 gram masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 1/2 słoika sosu pomidorowego Jamar
- 5 sztuk pieczarek
- 100 gram szynki
- 100 gram twarogu chudego
- 100 gram żółtego sera
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folie aluminiową i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Farsz:
Do garnka wkładamy obrane i pokrojone pieczarki, pokrojona szynkę, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.Zalewamy sosem pomidorowym. Podgrzewamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na okrągły placek i wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Podpieczony spód wyjmujemy, wykładamy na niego twaróg, następnie farsz, który powstał nam z pokrojonych składników, posypujemy serem. Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Pyszne dodatki, tarta prawie jak pizza :)
OdpowiedzUsuń