Zupa szczawiowa, szczawiówka – zielona, lekko kwaskowata zupa, której podstawowym składnikiem jest szczaw, nadający jej charakterystycznego smaku. Najlepszy jest młody, świeży szczaw prosto z ogródka. I na nasze szczęście taki szczaw już jest dostępny.
Składniki:
- 1 marchewka
- 4 ziemniaki
- 200 g szczawiu
- 1 litry wody
- 100 ml śmietany 18%
- 50 ml śmietanki 30 %
- 3 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Gotujemy w wodzie do miękkości. Dodajemy szczaw.
Następnie po kilku minutach dodajemy śmietanę i jajka, ugotowane i pokrojone w grubszą kostkę. Musimy zagotować ciągle mieszając. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
- 3 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Gotujemy w wodzie do miękkości. Dodajemy szczaw.
Następnie po kilku minutach dodajemy śmietanę i jajka, ugotowane i pokrojone w grubszą kostkę. Musimy zagotować ciągle mieszając. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Z chęcią bym zjadła. Całe wieki jej nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła. Całe wieki jej nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszystkie zupy, ale szczawiowa ze świeżego szczawiu to moje top 1 na liście ;-)
Usuń