Składniki:
- 400 gram karkówki wieprzowej
- 1 słoik sosu Uncle Ben's seczuański chilli fusion
- 250 gram ryżu jaśminowego
- 2 łyżki śmietany 30%
- 100 ml wody + woda do ugotowania ryżu
- sól, pieprz, natka pietruszki, chilli w proszku
- sól, pieprz, natka pietruszki, chilli w proszku
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na plastry, następnie na niewielkie kawałki. Lekko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, chili i podsmażamy na złoty kolor z obu stron. Usmazoną karkówkę zawalewamy ml wody, dusimy do miękkości na małym ogniu. Jeżeli zachodzi potrzeba podlewamy jeszcze wodą, ale myślę że nie będzie potrzeby.
Ryż mamy już wyporcjowany więc gotujemy w garnku dużą ilość wody i wrzucamy 2 woreczki ryżu. Ryż gotujemy 10 minut na małym ogniu.
W tym samym czasie uduszone mięso przekładamy do rondelka i zalewamy słoikiem sosu seczuańskiego. Dodajemy dużą ilość natki pietruszki i podgrzewamy.
Karczek po seczuańsku podajemy z ryżem jaśminowym.
chyba zaburczało mi w brzuchu...
OdpowiedzUsuńKochana lepszego komentarza nie mogłam sobie wymarzyć...dziękuję ;-*
OdpowiedzUsuń