piątek, 29 kwietnia 2016

Karkówka po seczuańsku z ryżem jaśminowym

Ryż Jaśminowy Uncle Ben’s® to specjalna odmiana ryżu długoziarnistego pochodzącego z Tajlandii. Białe jak kwiaty jaśminu ziarenka i naturalnie delikatny aromat są propozycją dla znawców kuchni oraz szukających nowych smaków. Ryż ten jest doskonałym uzupełnieniem potraw kuchni tajskiej i azjatyckej. Uwielbiam go do wszystkiego i ze wszystkim.




Składniki:
- 400 gram karkówki wieprzowej
- 1 słoik sosu Uncle Ben's seczuański chilli fusion
- 250 gram ryżu jaśminowego
- 2 łyżki śmietany 30%
- 100 ml wody + woda do ugotowania ryżu
- sól, pieprz, natka pietruszki, chilli w proszku

Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na plastry, następnie na niewielkie kawałki. Lekko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, chili i podsmażamy na złoty kolor z obu stron. Usmazoną karkówkę zawalewamy  ml wody, dusimy do miękkości na małym ogniu. Jeżeli zachodzi potrzeba podlewamy jeszcze wodą, ale myślę że nie będzie potrzeby. 
Ryż mamy już wyporcjowany więc gotujemy w garnku dużą ilość wody i wrzucamy 2 woreczki ryżu. Ryż gotujemy 10 minut na małym ogniu.

W tym samym czasie uduszone mięso przekładamy do rondelka i zalewamy słoikiem sosu seczuańskiego. Dodajemy dużą ilość natki pietruszki i podgrzewamy.

Karczek po seczuańsku podajemy z ryżem jaśminowym.

2 komentarze:

  1. Kochana lepszego komentarza nie mogłam sobie wymarzyć...dziękuję ;-*

    OdpowiedzUsuń