wtorek, 19 lipca 2016

Paprykowe penne z boczkiem

Sos paprykowy idealnie pasuje do makaronu, ale będzie też świetnym dodatkiem do mięsnych bitek czy pieczonej polędwicy. Przepis jest prosty i nie zajmuje dużo czasu, bo u mnie go ostatnio za wiele nie ma;) Zapraszam na obiad;)

Składniki:
200 gram makaronu penne
2 papryki czerwone
1 cebula
natka pietruszki
sól, pieprz
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
kawałek boczku o grubości około 1-1,5 cm

Przygotowanie:
Papryki kroimy na pół, wydążamy gniazda nasienne, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut.
Boczek kroimy w grubszą kostkę lub plasterki w zależności od upodobań. Podsmażamy do wytopienia się tłuszczu. Zdejmujemy boczek z patelni na osobną miseczkę, a na tym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek posiekane w kostkę.
Upieczoną paprykę zostawiamy na kilka minut pod przykryciem np. w garnku, obieramy ze skóry i przekładamy na patelnię. Dodajemy cebulę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodajemy natkę pietruszki (taką większą szczyptę) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy. Następnie miksujemy na gładki krem.
Sos mieszamy z boczkiem i ugotowanym makaronem, natką pietruszki ewentualnie innymi ulubionymi ziołami.



4 komentarze:

  1. Mniam pyszności, bardzo lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Marzenko;)no to częstuj się proszę. Ja też bardzo lubię makarony;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm idealny obiad albo nawet kolacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ukochany makaron i to w jakim pysznym wydaniu! :)

    OdpowiedzUsuń