czwartek, 21 kwietnia 2016

Sernik tradycyjny

Tradycyjny sernik pieczony, bez dodatków tylko z aromatem waniliowym. Nie mocno zbity, idealnie puszysty i kremowy zarazem. 
Składniki na masę:
1 kg twarogu tłustego zmielonego dwukrotnie
200 g masła
250 g drobnego cukru
4 duże jajka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
aromat waniliowy
 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
125 g zimnego masła
2 żółtka
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody



Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą, chłodzimy przez 30 minut w lodówce.

Mikserem ucieramy masło z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodajemy żółtka, aromat waniliowy i nadal miksujemy. Stopniowo dodajemy twaróg, ciągle ucierając. Dodajemy skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową.

Blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciastem, następnie na ciasto wykładamy masę serową.Pieczemy w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Studzimy w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.




7 komentarzy: