czwartek, 28 lipca 2016

Keczup z cukini


Pyszny, aromatyczny keczup z cukinii. Śmiało mogę stwierdzić, że nie jadłam lepszego keczupu, nawet mój ulubiony Heinz przy tym wymięka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście...nie czekajcie dłużej. 
Przepis znalazłam u mojej blogującej koleżanki Marzeny z bloga Kulinarna Maniusia.

Marzena zachwala się ni  jeszcze bardziej niż ja, więc coś w tym musi być;)
Ps.przepis lekko zmodyfikowałam, mam nadzieje że Marzenka mi to wybaczy.


Składniki:
1,5 kg cukinii
4 średnie cebule
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka pieprzu
2 małe słoiczki koncentratu
sól
jeśli chcecie otrzymać ostry keczup - szczypta lub dwie chilli

Wykonanie:
Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Ja swoją starłam w urządzeniu elektrycznym na tak zwaną papkę. Cebulę kroimy
w kostkę.
Cukinię i cebulę wrzucamy do garnka i gotujemy, aż wszystko zmięknie i się połączy, a z cukinii przy okazji wyparuje woda. Gotujemy ok 20-30 minut na małym ogniu. Dodajemy cukier, ocet i koncentrat, następnie gotujemy 20 minut, doprawiając wszystkimi przyprawami do smaku a przede wszystkim solą. Całość możemy zmiksować jeszcze raz dokładnie blenderem, ale nie jest to konieczne.
Gotowy ketchup przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut.



2 komentarze:

  1. Kochana wiedziałam, że będzie ci smakował. Pysznie wygląda. Dziękuje 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Też ostatnio ketchup z cukinii praktykowałam i zachwyciłam się jego smakiem :) Kto by pomyślał, że cukinia się tak dobrze tu sprawdzi! Smakuje jak prawdziwy ketchup! Nawet nie wiem czy nie lepszy od tego z pomidorów :P

    OdpowiedzUsuń