sobota, 9 lipca 2016

Papryki faszerowane kurczakiem i kuskusem

Lekkie danie obiadowe poleca się na sobotę. U mnie dziś szybko i prosto, ponieważ jakie 15 kg ogórków na mnie czeka;( ale za to jaka wyżerka będzie zimą ;) Papryki faszerowałam już na różne sposoby, teraz zapraszam na delikatnego kurczaka z porem, koperkiem i kuskusem.

Składniki:
2  czerwone papryki
200-300 gram fileta z kurczaka
1/2 szklanki kaszy kuskus
1 ząbek czosnku
1 młody por
świeży koperek
sól, pieprz, chili
olej z pestek winogron


Przygotowanie:
Połowę szklanki kaszy kuskus zalewamy bardzo gorącą wodę (wody 1-1.5 cm powyżej kaszy), zostawiamy do napęcznienia.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy, podsmażamy około 1/2 pora i czosnek. Przedkładamy do miski.
Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, resztę pokrojonego pora, koperek, kuskus wcześniej przygotowany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili.

Farszem nadziewamy wydrążoną paprykę, ugniatamy, a następnie wkładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, zapiekamy w pierniku 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz