poniedziałek, 11 lipca 2016

Sernik podwójnie jagodowy

W tym tygodniu była akcja "Jagodowo i smacznie" moją drugą propozycją jest sernik podwójnie jagodowy;)
Do akcji przyłączyły się: Joanna z Różowej Kuchni,  Dorota z Moje Małe Czarowanie, Asa z Szóste Niebo, Ewa z Ewusiowe Smaki, Iwona z Izoni Pyszne Smaki, Dorota z Esmeralda ze smakiem.

 Składniki:
około 300 gram twarogu
3 jajka
1/2 szklanki zmiksowanych jagód
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany, gęstej kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

1 galaretka jagodowa, lub żelatyna odpowiednia na około 400 ml płynu
1/2 szklanki zmiksowanych jagód


Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Twaróg, żółtka, cukier, śmietanę i cukier waniliowy miksujemy na gładką masę. Dodajemy jagody, nadal miksując.
Białka ubijamy z solą na sztywna pianę.Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Masę sernikową przekładamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 50 minut do 1 godziny.

Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, dodajemy do niej mus jagodowy. Zostawiamy do ostygnięcia, a już tężejącą wylewamy na sernik.



9 komentarzy:

  1. Mam jeszcze jagody i dzisiaj też robię sernik, ten wyglada bardzo jagodowa :) dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki on piękny i pyszny, dziękuję za wspólne jagodowe szaleństwo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. rozkosz w jagodowym wydaniu! boski!!! dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś cudownego!
    Wieki całe już jagód nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń