środa, 31 sierpnia 2016

Chlebek bananowy


Składniki:
3 dojrzałe banany
75 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru
1 jajko
1 opakowane cukry waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej



Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski.

W misce mieszamy mikserem roztopione masło bananami. Jeśli ktoś nie posiada miksera, banany możemy rozgnieść widelcem a ciasto wymieszać rózgą. Dodajemy cukier, jajko, cukier waniliowy. Miksujemy. A na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i szczyptą soli. Krótko miksujemy.

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub do tzw. suchego patyczka.


2 komentarze:

  1. Pyszności :) Jedno z moich ulubionych ciast - zawsze utylizuję w nim ciemne banany, których jakoś nikt w oryginalnej, przejrzałej postaci u nas w domu zjeść nie chce ;)

    OdpowiedzUsuń