Czy wiecie, że sok z buraków zawiera m.in. cenny dla zdrowia kwas foliowy, błonnik oraz szereg witamin? Pijcie i jedzcie buraki pod każda postacią.
Dzisiaj przedstawiam Wam propozycję czerwonego barszczu, takiego który przygotowuję na
Boże Narodzenie, na rożne imprezy i na co dzień. Każda okazja wiąże się z pewną modyfikacja,
raz dodaję prażoną cebulkę, innym razem dużo majeranku a jeszcze innym zabielam.
Dzisiaj natomiast pokazuję Wam najbardziej podstawową wersję.
2 kg buraków
2,5 litra wody
łyżeczka soli
2 listki laurowe
3 - 4 ziela angielskie
parę ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżki octu
Przygotowanie:
Do zimnej wody wkładamy oczyszczone i obrane buraki. Gotujemy na małym ogniu bardzo
długo minimum 60-90 minut aż buraki będą miękkie, wtedy mamy pewność że oddały wszytko
co najlepsze. W momencie zagotowania się wody z burakami wlewamy ocet.
A po ok 30 minutach dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz.
Po tym czasie gotowania jeśli stwierdzimy, że buraki są miękkie a barszcz dobrze przyprawiony pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ale zjadłabym taki barszczyk, pycha!
OdpowiedzUsuńz krokiecikiem... praeda?;)
UsuńPo prostu uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńi ja!;)
UsuńPrzepysznie się prezentuje :) mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
Usuń