wtorek, 27 września 2016

Barszcz czerwony czysty

Czy wiecie, że sok z buraków zawiera m.in. cenny dla zdrowia kwas foliowy, błonnik oraz szereg witamin? Pijcie i jedzcie buraki pod każda postacią. 

Dzisiaj przedstawiam Wam propozycję czerwonego barszczu, takiego który przygotowuję na 
Boże Narodzenie, na rożne imprezy i na co dzień. Każda okazja wiąże się z pewną modyfikacja, 
raz dodaję prażoną cebulkę, innym razem dużo majeranku a jeszcze innym zabielam. 
Dzisiaj natomiast pokazuję Wam najbardziej podstawową wersję.

Składniki:
2 kg buraków
2,5 litra wody 
łyżeczka soli
2 listki laurowe
3 - 4 ziela angielskie
parę ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżki octu

Przygotowanie:
Do zimnej wody wkładamy oczyszczone i obrane buraki. Gotujemy na małym ogniu bardzo 
długo minimum 60-90 minut aż buraki będą miękkie, wtedy mamy pewność że oddały wszytko 
co najlepsze. W momencie zagotowania się wody z burakami wlewamy ocet. 
A po ok 30 minutach dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz.

Po tym czasie gotowania jeśli stwierdzimy, że buraki są miękkie a barszcz dobrze przyprawiony pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


6 komentarzy: