poniedziałek, 12 września 2016

Krem z dyni i pomarańczy

Jeśli jest coś, za co kochamy jesień, to z pewnością są to jej piękne kolory i pyszne smaki warzyw korzennych! Gdy cały świat skąpany jest w odcieniach żółci, pomarańczy i czerwieni, 
i pomimo panujących chłodów na sercu robi się cieplej popijając czerwony barszczyk 
czy rozgrzewający krem z dyni;)

Składniki:
1 dynia hokkaido
woda
1 pomarańcza
100 gram serka topionego
sól, pieprz, majeranek


Przygotowanie:
Dynię pokrojona w paski układamy na blaszce, obficie polewamy oliwą z oliwek,
pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15 minut. 

Następnie dynię przekładamy do garnka,do gotującej się wody z przyprawami i majerankiem. Dodajemy również serek topiony i sok i skórkę z pomarańczy. Jeśli ser się już rozpuścił 
przekładamy do blendera, dolewamy wody jeśli krem wychodzi za gęsty i miksujemy 
do uzyskania gładkiej konsystencji.



4 komentarze: