środa, 7 września 2016

Omlet biszkoptowy pieczony

Jest puszysty, delikatny, biszkoptowy. Co tu więcej mówić? 
Sami spróbujcie;)


Składniki na 1 omlet:
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli

ulubione owoce
jogurt

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 
Do plastikowej miski wbijamy białka jajek, żółtka odkładamy na bok.
Białka ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dosypujemy powoli cukier, 
dalej ubijając aż białka będą idealnie ubite. W tym momencie dodajemy żółtka 
i miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. W kolejnym etapie dodajemy 
mąkę i powtarzamy krótkie miksowanie na małych obrotach 
do otrzymania jednolitej masy.

Masę wykładamy na blachę i pieczemy 10 minut.





4 komentarze:

  1. Znam i często piekę :) Rzeczywiście bajecznie puszysty! Ja często go pochłaniam z domowym dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja do omletów przekonałam się j=niedawno, kiedys zjadłam jednego okropnego i skreśliłam ich na kilka dobrych lat;)

      Usuń