sobota, 18 lutego 2017

Krem z kukurydzy konserwowej

Dzień dobry!
Dzisiaj z samego rana witam Was pyszną słoneczną zupą-kremem. Pogoda za oknem nie rozpieszcza więc dawka słońca na talerzu nie zaszkodzi.
A za tym pięknym kolorem i wspaniałym smakiem kryją się 2 warzywa: kukurydza 
i ziemniak;)
Klasyczny krem z kukurydzy powstaje z dość sporą ilością masła, mój jak to bywa u mnie został znacząco odchudzony. Zero masła, zero śmietany! A tak samo pyszny ;)
Słodki od kukurydzy, kremowy od ziemniaka a smak zaostrza chili.
Gdyby ktoś jednak chciał sięgnąć po masło to należy na tym maśle przesmażyć kukurydzę 
i dopiero wtedy połączyć ją z ziemniakami.

Składniki:
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 małe ziemniaki
około 1 litra wody +/-
1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
sól
2 garści groszku ptysiowego Brześć



Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skóry, zalewamy wodą, gotujemy z kukurydzą konserwową. Zalewę z kukurydzy również wykorzystałam do tej zupy. Solimy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Dosłownie kilka minut. 

Blendujemy. Przyprawiamy solą, chili lub pierzem cayenne. Ja od siebie dodałam jeszcze troszkę szczypiorku;)
Dodajemy groszek ptysiowy i gotowe.


4 komentarze: