piątek, 17 lutego 2017

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

Jeszcze trochę i sezon szparagowy się rozpocznie ;) Mój przepis czeka na Was od zeszłego roku. Miał czekać jeszcze ale postanowiłam się dzisiaj z Wami nim podzielić bo przecież dzisiaj jest piątek i to ten Nasz Błyskawiczny Piątek na Facebooku, a zrobienie tych szparag jest szybsze niż błyskawica ;))))

Idealna przekąska przedobiednia lub na podwieczorek.


Składniki: 
2 pęczki świeżych zielonych szparag
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko 
1 łyżka mleka
gruba sól


Przygotowanie:
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy że obetniemy tylko zdrewniałe końcówki. Najlepiej obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Ja stosuję inny sposób jakim jest wygięcie szparaga 
i końcówka sama się odłamuje.

Ciasto francuskie tniemy na paski około 1/2 cm i owijamy nim każdego szparaga jak na zdjęciu poniżej.
Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i mlekiem oraz posypujemy grubą solą.

Zapiekamy w piekarniku 12-15 minut w 180 C. 



4 komentarze: