Jeszcze trochę i sezon szparagowy się rozpocznie ;) Mój przepis czeka na Was od zeszłego roku. Miał czekać jeszcze ale postanowiłam się dzisiaj z Wami nim podzielić bo przecież dzisiaj jest piątek i to ten Nasz Błyskawiczny Piątek na Facebooku, a zrobienie tych szparag jest szybsze niż błyskawica ;))))
Idealna przekąska przedobiednia lub na podwieczorek.
Składniki:
2 pęczki świeżych zielonych szparag
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 łyżka mleka
gruba sól
Przygotowanie:
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy że obetniemy tylko zdrewniałe końcówki. Najlepiej obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Ja stosuję inny sposób jakim jest wygięcie szparaga
i końcówka sama się odłamuje.
Ciasto francuskie tniemy na paski około 1/2 cm i owijamy nim każdego szparaga jak na zdjęciu poniżej.
Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i mlekiem oraz posypujemy grubą solą.
Zapiekamy w piekarniku 12-15 minut w 180 C.
Bardzo fajny pomysł :-) wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńNaprawdę szybki i fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńJakie to fajajne! :)
OdpowiedzUsuńświetna przekąska na jakąś imprezę
OdpowiedzUsuń