18 lutego

Mleko kokosowe

Moje ukochane mleko kokosowe - też lubicie? W sklepach jest dziesiątki rodzai mleka, każde innej firmy o innym składzie i jeszcze w innej cenie. Jeśli do tej pory kupowaliście mleko, to tym razem zróbcie sami. Przygotowanie wymaga tylko odrobinę energii. A koszty znacznie mniejsze. Za 200 gram wiórek zapłaciłam 3 zł, a z tej proporcji otrzymałam 700-800 ml mleka.


Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 litr wody

Przygotowanie:
Wiórki wkładamy do miski i zalewamy przegotowaną wodą. Odstawiamy na noc.
Rano przekładamy do garnka, podgrzewamy wiórki z wodą były dobrze ciepłe. Masę miksujemy blenderem przez kilka minut. Odciskamy wiórki przez gazę lub sito. 
Mleko przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce. Myślę że 3-4 dni śmiało może stać w lodówce mleko. Rozwarstwianie jest naturalne, przed użyciem trzeba potrząsnąć kilka razy butelką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger