19 kwietnia

Koktajl warzywno - owocowy z młodym jęczmieniem

Kilka ciekawostek na początek... Młody jęczmień ma w sobie witaminy z grupy B, wit. C, E i beta-karoten, a także minerały: potas, wapń, magnez, cynk i fosfor. Ponadto zawiera aminokwasy, których organizm sam nie wytwarza, naturalne hormony, kwas foliowy oraz chlorofil. Wysoka zawartość chlorofilu (300 mg/100g) odkwasza organizm, oczyszcza jelita, niszcząc równocześnie szkodliwe bakterie, a także pomaga przy anemii. 


A wiecie, że młody jęczmień ma jeszcze jedną bardzo pożądaną właściwość?! Zawiera on składniki, które wpływają na przyspieszenie tempa przemiany materii. Posiada dużą ilość błonnika, który po spożyciu zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu człowiek jest w stanie zjeść po prostu mniej. Błonnik skutecznie wypełnia żołądek, a uczucie najedzenia utrzymuje się przez dłuższy czas,a zarazem powoduje mniejsze odkładanie się tłuszczu, wspomaga spalanie węglowodanów oraz reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Więcej takich ciekawostek możecie przeczytać w pewnym serwisie drogadosiebie.pl o tematyce typowo medycznej. Zapraszam serdecznie!



Młody jęczmień ma specyficzny smak. Można pić go z wodą, kefirem, jogurtem lub jako dodatek do soków warzywnych i owocowych a także koktajli. 


Składniki:
1 banan
1/8 melona
1/2 ogórka
mleko roślinne
1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku np.firmy Green Essence


Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl.


2 komentarze:

  1. wygląda jak smakowity drink :)
    zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger