16 maja

Sałatka z szynki konserwowej, ogórka kiszonego i makaronu

Pyszna i szybka do przygotowania sałatka, która bardzo przypadła nam do gustu, 
idealnie sprawdzi się na kolację. Zainspirowałam się moją ukochaną sałatką niemiecką Fleischsalat, tak mi zasmakowało połączenie pikli i szynki że musiałam stworzyć 
jej drugą wersję, tylko bardziej sytą.
Wyszła pyszna, ale ze względu na majonez ma dużą ilość kalorii ;(


Składniki:
300 gram szynki konserwowej w kawałku
500 gram ogórków kiszonych
100-150 gram makaronu
pęczek szczypiorku
mały słoik majonezu
sól, pieprz



Przygotowanie:
Szynkę i ogórka kroimy w kostkę około 0,5 x 0,5 cm. Makaron gotujemy al-dente, jeśli wybieramy drobne kawałki typu ryżowy lub gwiazdki to w całości, jeśli większy kroimy na mniejsze kawałki.
Ja wybrałam penne dlatego pokroiłam go na mniejsze kawałki. Dodajemy posiekany pęczek szczypiorku. Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Dla mnie ta sałatka jest pyszna sama w sobie, więcej przypraw nie potrzebuje ;)



15 komentarzy:

  1. To musi być pyszne połączenie :) A majonez można chociaż pół na pół rozrobić z jogurtem naturalnym :) Samku dużo nie zmienia a jest nieco mniej kaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzadko jem sałatki makaronowe, ta bardzo mi się podoba. Jejku, idę do kuchni, bo się głodna zrobiłam... 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprawdzie rzadko jem makaron, bo tuczy, ale ta sałatka prezentuje się wyjątkowo apetycznie, więc może zrobię mały wyjątek dla niej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna Sałatka!
    Jak ja dawno nie jadłam szynki konserwowej...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na szybkie danie, może z jogurtem byłoby równie smacznie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla takiej pysznej sałatki można czasami przymknąć oko na kalorie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak tak, mnie te kalorie też gryzą w oczy. Ale czego się nie robi dla dobrego smaku. Ja majonezu nigdy się nie wyrzeknę. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. A tam...codziennie ich nie jemy ;-)Można się delektować od czasu do czasu !

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka sałatka to coś dla mnie :) uwielbiamy w rodzinie sałatki makaronowe! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robię podobnie ale dodaję ogórki konserwowe krakus, te są chrupiące i słodkawe , dają fajny posmak.

    OdpowiedzUsuń
  13. ja tez lubię ogórki krakus ale ostatnio w ręcę wpadły mi z chilli i są pycha , lubię ostre smaki i te zdecydowanie mi przypadły, smakują i same i jako dodatek do mięska czy sałatek.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja kupuję gotowe konserwowe krakusa, mi nigdy nie wychodzą takie chrupkie :) Skład bardzo dobry i są bardzo smaczne, idealne właśnie do sałatek czy też na kanapki.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger