29 września

Chałka dyniowa

Pyszna chałka dyniowa o pięknym pomarańczowym kolorze. Najlepiej smakuje ze szklanką mleka, posmarowana masłem. Po prostu niebo w gębie. Z tego przepisu wychodzi 1 duża chałka lub dwie mniejsze. Chociaż myślę,że w przypadku domowej chałki żadna ilość nie będzie za duża. Zniknie szybko.



Składniki:
500 g mąki pszennej 
200 ml mleka
1 jajko
7 g drożdży suszonych
4 łyżki cukru
45 g masła roztopionego
szklanka puree z upieczonej dyni

jajko do posmarowania


Przygotowanie:
Dynię gotujemy lub pieczemy w piekarniku, wszystko zależy od upodobań smakowych i rodzaju dyni. Ja głównie piekę, szczególnie do wypieków i zazwyczaj używam dyni hokkaido. 
Taką dynię po wydrążeniu pestek pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy i miksujemy na puree. Odmierzamy szklankę.

Mąkę, drożdże i wszystkie inne składniki, razem z puree z dyni umieszczamy w misce i mieszamy.
I tutaj albo przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto aż przestanie się lepić do rąk, im dłużej wyrabiane tym lepiej. Lekko podsypujemy mąką w razie potrzeby. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę aż zwiększy objętość.

Albo używamy do tej czynności robota planetarnego, tak jak zrobiłam ja. Od kiedy kupiłam sobie takie cudeńko robi za mnie wszystko, kosztował mniej niż nic, a jakość jest naprawdę super i pięknie wygląda. Chciałabym zaznaczyć,że wpis nie jest sponsorowany, ale jestem z niego tak zadowolona, 
że nie mogę go nie pochwalić.
Robot planetarny Łucznik, chcesz zobaczyć, kliknij.
No dobrze, jak już robot wyrobi nasze ciasto, zdejmujemy końcówkę mieszającą czyli hak 
i zostawiamy ciasto w misce do wyrośnięcia około 1 a nawet dłużej.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 7 części, z których formujemy wałki.
4 wałki splatamy ze sobą. Następnie 3 pozostałe wałki splatamy ze sobą. Z czterech robimy szerzy, bardziej zaplątany warkocz, z 3 pozostałych klasyczny warkocz.
Mniejszy warkocz układamy na większym i odstawiamy na 40 - 60 minut. 
Następnie smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 25-30 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku.




4 komentarze:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger