Pyszna chałka dyniowa o pięknym pomarańczowym kolorze. Najlepiej smakuje ze szklanką mleka, posmarowana masłem. Po prostu niebo w gębie. Z tego przepisu wychodzi 1 duża chałka lub dwie mniejsze. Chociaż myślę,że w przypadku domowej chałki żadna ilość nie będzie za duża. Zniknie szybko.
Składniki:
Składniki:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
1 jajko
7 g drożdży suszonych
4 łyżki cukru
45 g masła roztopionego
szklanka puree z upieczonej dyni
jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Dynię gotujemy lub pieczemy w piekarniku, wszystko zależy od upodobań smakowych i rodzaju dyni. Ja głównie piekę, szczególnie do wypieków i zazwyczaj używam dyni hokkaido.
Taką dynię po wydrążeniu pestek pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy i miksujemy na puree. Odmierzamy szklankę.
Mąkę, drożdże i wszystkie inne składniki, razem z puree z dyni umieszczamy w misce i mieszamy.
I tutaj albo przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto aż przestanie się lepić do rąk, im dłużej wyrabiane tym lepiej. Lekko podsypujemy mąką w razie potrzeby. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę aż zwiększy objętość.
Albo używamy do tej czynności robota planetarnego, tak jak zrobiłam ja. Od kiedy kupiłam sobie takie cudeńko robi za mnie wszystko, kosztował mniej niż nic, a jakość jest naprawdę super i pięknie wygląda. Chciałabym zaznaczyć,że wpis nie jest sponsorowany, ale jestem z niego tak zadowolona,
że nie mogę go nie pochwalić.
Robot planetarny Łucznik, chcesz zobaczyć, kliknij.
Robot planetarny Łucznik, chcesz zobaczyć, kliknij.
No dobrze, jak już robot wyrobi nasze ciasto, zdejmujemy końcówkę mieszającą czyli hak
i zostawiamy ciasto w misce do wyrośnięcia około 1 a nawet dłużej.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 7 części, z których formujemy wałki.
4 wałki splatamy ze sobą. Następnie 3 pozostałe wałki splatamy ze sobą. Z czterech robimy szerzy, bardziej zaplątany warkocz, z 3 pozostałych klasyczny warkocz.
Mniejszy warkocz układamy na większym i odstawiamy na 40 - 60 minut.
I ten cudowny pomarańczowy kolor! <3
OdpowiedzUsuńA zamiast suchych drożdży można dać świeże? Jeśli tak to ile ? 😊
OdpowiedzUsuńPewnie że można, świeżych 25 gram
UsuńDziękuję 😊
OdpowiedzUsuń