Smak kurki jest bardzo łagodny i delikatny, więc idealnie skomponuje się zarówno z młodymi ziemniakami jak i makaronem, ale też powstanie z nich świetna, śmietanowa zupa kurkowa z ziemniakami i koperkiem.
Przepis na zupę kurkową jak i wiele innych inspiracji znajdziecie w jesiennym Magazynie Aromat, zapraszam serdecznie.
Przepis na zupę kurkową jak i wiele innych inspiracji znajdziecie w jesiennym Magazynie Aromat, zapraszam serdecznie.
2 łyżki masła
1 cebula
200 g kurek
4 ziemniaki
1 marchewka
1 litr bulionu
2 łyżki posiekanego koperku
100 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
W garnku na maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy oczyszczone kurki.
Smażymy kilka minut, mieszając co jakiś czas. Podlewamy bulionem.
Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz marchewkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec dodajemy koperek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wlewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy 5 minut.
Bardzo aromatyczna zupa :)
OdpowiedzUsuńzrobione, dziękuję za sugestie :-* i dziękuję ze komentarz ;)
OdpowiedzUsuń