13 września

Śmietanowa zupa kurkowa

Smak kurki jest bardzo łagodny i delikatny, więc idealnie skomponuje się zarówno z młodymi ziemniakami jak i makaronem, ale też powstanie z nich świetna, śmietanowa zupa kurkowa z ziemniakami i koperkiem.
Przepis na zupę kurkową jak i wiele innych inspiracji znajdziecie w jesiennym Magazynie Aromat, zapraszam serdecznie.

Składniki:

2 łyżki masła
1 cebula
200 g kurek
4 ziemniaki
1 marchewka
1 litr bulionu
2 łyżki posiekanego koperku
100 ml śmietanki 30%



Przygotowanie:
W garnku na maśle szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy oczyszczone kurki. 
Smażymy kilka minut, mieszając co jakiś czas. Podlewamy bulionem.
Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz marchewkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec dodajemy koperek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wlewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy 5 minut.



3 komentarze:

  1. O mamusiu, ale mi zrobiłaś ochotę na zupę grzybową! PS. piękne zdjęcia, takie bardzo 'hygge', tylko te małe powinnaś powiększyć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobione, dziękuję za sugestie :-* i dziękuję ze komentarz ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger