24 września

Zupa krem z grzybów

Pomysłów na grzyby ciąg dalszy. Tym razem mam dla Was przepis na gęstą zupę krem z dwóch rodzajów grzybów.

Zupa jest bardzo aromatyczna i idealnie smakuje zarówno z pieczywem, jak i z groszkiem ptysiowym.

Składniki na 3-4 porcje:
1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
250 g prawdziwków
250 g podgrzybków
1 cebula
2 łyżki masła
100 ml słodkiej śmietany 18%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 gałązki świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku


dodatkowo:
olej lniany
groszek ptysiowy




Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle do miękkości, a następnie dodajemy do nich oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Smażymy przez kilka minut, podlewamy odrobiną bulionu, dusimy 10 minut. Do grzybów dodajemy resztę bulionu, pietruszkę, tymianek, sporą szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, a następnie miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i ponownie zagotowujemy krótką chwilę.
Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz olejem lnianym.



8 komentarzy:

  1. Ale musi być super aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam grzybki :) Taka zupka to niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest to! rozwiązanie na pyszny smak i moje bolączki, co do jedzenia świeżych, gotowanych grzybów, które przypominają mi konsystencją ślimaka ;P biorę tę zupę w ciemno, bo zupy krem i smak dobrej grzybowej uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. I to jest zupa, na którą miałabym dzisiaj wyjątkową ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Raz w życiu jadłam zupę krem z borowików podaną w chlebie z olejem lnianym! ależ to był smak! Twoja prezentuje się cudnie i przy takich temperaturach chętnie wproszę się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam w takiej formie grzybów. Trzeba wypróbować twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały krem ❤️ Uwielbiam grzybową a ten krem wygląda doskonale ����

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna zupka :) widać, że jest kremowa i aksamitna. Zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger