Pomysłów na grzyby ciąg dalszy. Tym razem mam dla Was przepis na gęstą zupę krem z dwóch rodzajów grzybów.
Zupa jest bardzo aromatyczna i idealnie smakuje zarówno z pieczywem, jak i z groszkiem ptysiowym.
Składniki na 3-4 porcje:
1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
250 g prawdziwków
250 g podgrzybków
1 cebula
2 łyżki masła
100 ml słodkiej śmietany 18%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 gałązki świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
olej lniany
groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle do miękkości, a następnie dodajemy do nich oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Smażymy przez kilka minut, podlewamy odrobiną bulionu, dusimy 10 minut. Do grzybów dodajemy resztę bulionu, pietruszkę, tymianek, sporą szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, a następnie miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i ponownie zagotowujemy krótką chwilę.
Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz olejem lnianym.
Ale musi być super aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam grzybki :) Taka zupka to niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńto jest to! rozwiązanie na pyszny smak i moje bolączki, co do jedzenia świeżych, gotowanych grzybów, które przypominają mi konsystencją ślimaka ;P biorę tę zupę w ciemno, bo zupy krem i smak dobrej grzybowej uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńI to jest zupa, na którą miałabym dzisiaj wyjątkową ochotę!
OdpowiedzUsuńRaz w życiu jadłam zupę krem z borowików podaną w chlebie z olejem lnianym! ależ to był smak! Twoja prezentuje się cudnie i przy takich temperaturach chętnie wproszę się na obiad :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam w takiej formie grzybów. Trzeba wypróbować twój przepis.
OdpowiedzUsuńWspaniały krem ❤️ Uwielbiam grzybową a ten krem wygląda doskonale ����
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :) widać, że jest kremowa i aksamitna. Zjadłabym:)
OdpowiedzUsuń