05 września

Jogurtowe ze śliwkami i migdałami

Klasyka sezonu - ciasto ze śliwkami. Każdy zna, jestem pewna nawet, że każdy lubi.
Kubeczek po jogurcie wykorzystujemy do odmierzenia reszty składników.

Składniki:
1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego
3 kubeczki mąki
1 kubeczek cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego

śliwki węgierki
garść płatków migdałów
cukier puder



Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy razem z sodą, mieszamy z resztą składników na jednolitą masę. Wkładamy formy wyłożonej papierem do pieczenia, może być tortownica o średnicy ok. 20 cm, na wierzchu układamy wypestkowane węgierki. Pieczemy 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


1 komentarz:

  1. Właśnie zjadłyśmy nasze ostatnie śliwki i żałujemy, że nie zrobiłyśmy z nich ciasta <3 :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger