Blok czkoladowy to przysmak z dzieciństwa mojej mamy. Babcia podobno robiła najlepszy, ale tak chyba każda babcia ma 🙂 Nazywali go prawdziwy rarytas PRLu!
Moja wersja to biały blok czekoladowy z bakaliami i ciasteczkami od Cukry Nyskie ❤️
A może ktoś chciałby się udać w podróż w czasie i przypomnieć, badz zobaczyć jak wyglądało wtedy życie?
400 g mleka w proszku
100 g cukru
75 g masła
pół szklanki wody
200 g bakalii (migdały, rodzynki, orzechy)
Przygotowanie
W garnuszku na niewielkim gazie rozpuszczamy masło, cukier, dodajemy wodę. Dokładnie mieszamy i lekko studzimy.
W osobnym naczyniu mieszamy mleko w proszku i bakalie i połamane ciastka, wlewamy rozpuszczoną maśle z cukrem i wodą. Bardzo dokładnie mieszamy.
Wykładamdy do formy np. keksówki, wyłożonej uprzednio folią spożywczą.
Wstawić do lodówki, najlepiej na noc lub kilka dobrych godzin.
U mnie zawsze był ciemny...
OdpowiedzUsuńAle warto zmienić by poznać, czy kultowe smaki są najlepsze.
Częstuję się!
Wygląda świetnie! Zachecilas do, wypróbowania tego przepisu!!
OdpowiedzUsuńjeeeeej! jem coś takiego raz w roku :) na letnim ognisku ze znajomymi, na które biały blok zawsze przygotowuje jedna z koleżanek i zawsze jest pyszny ♥ Twój też wygląda znakomicie! :)
OdpowiedzUsuńTo zdjecie do mnie mega przemawia!!! ;)
OdpowiedzUsuńPoprosze kawalek ;)
O super pomysł! U mnie zawsze blok był ciemny i faktycznie najlepszy zawsze robiła babcia :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam blok czekoladowy, to dla mnie smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować!
Też jadałam za dzieciństwa i obecnie co jakiś czas odświeżam przepis. Przeapetyczny Ci wyszedł, z taką dobrocią ciasteczkowo-bakaliową w środku. Pozdrowionka i uściski gorące, gdyż dawno mnie u Ciebie nie było (szaro-bura rzeczywistość wlazła w paradę...) :*
OdpowiedzUsuń