W tym roku dyni u nas pod dostatkiem, balkon ugina się pod ich ciężarem, a drugie tyle skrupulatnie przechowujemy w stodole na sianie ;). Za dużego wyboru nie mamy jeśli chodzi
o różnorodność odmian w tym roku, ale na przyszły rok zaszalejemy bardziej.
Moja ulubioną odmianą jest dynia Hokkaido, za to że ma fajną mączną konsystencję, za to że można ją wykorzystać prawie w całości i do wszystkiego oraz za to że zawiera dużo beta karotenu i witaminy A.
A ty jaka odmianę lubisz najbardziej?
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com |
A teraz zejdź niżej i później przepis na moje orientalne puree z dyni i pomidorów.
Takie puree to fajna baza do sosów, zup, past na kanapki w wersji właśnie takiej czy np. humusu dyniowego.
Takie puree to fajna baza do sosów, zup, past na kanapki w wersji właśnie takiej czy np. humusu dyniowego.
Składniki:
1 mała dynia hokkaido ok 1 kg
1 kg pomidorów
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 duży ząbek czosnku
dodatkowo:
łyżeczka sezamu czarnego
grzanki graham od Mamut
Przygotowanie:
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, polewamy oliwą, posypujemy cynamonem i solą.
Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Pomidory w całości 15-20 minut w 200 stopniach, po upieczeniu obieramy ze skóry i wydrążamy gniazda nasienne.
Upieczoną dynię i pomidory wkładamy do misy blendera. Dodajemy czosnek. Całość miksujemy,
tak aby powstała gładka pasta.
Gotową pastę doprawiamy kminem rzymskim. Taką pastę możemy serwować jako przekąskę na zimno z grzankami, a możemy również za pasteryzować ją w słoiki na później.
Jeśli dynia po upieczeniu jest bardzo sucha należy dodać przegotowanej wody, puree powinno być lekko wilgotne, jeżeli zbyt mokra, należny odcedzić.
Nie mniej jednak jeśli przygotujemy puree z pomidorami, konsystencja powinna być w sam raz.
Gotową masę dyniową nakładamy do umytych i wyparzonych słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcamy również wyparzonymi zakrętkami.
Do dużego szerokiego garnka wkładamy złożoną kilkukrotnie kuchenną ścierkę, wstawiamy słoiki
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)
Pycha :) My najbardziej lubimy dynię Hokkaido i Piżmową :)
OdpowiedzUsuń