22 listopada

Pavlova

Pavlova jest torcikiem idealnym, jej smak to poezja, jest lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami.


Składniki:
4 białka
250 g cukru pudru

śmietanka 30% 
1 łyżka cukru pudru
świeże owoce



Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. 
Następnie ciągle ubijając stopniowo po łyżce dodajemy cukier puder. 
Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia. Lekko podnosząc jej brzegi do górki, 
aby powstał stożek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 100-120 stopni 
przez ok. 120 minut z termoobiegiem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Ps.są również przepisy w których czas suszenia wynosi 3-4 godziny, 
każdy przepis jest tym dobrym w przypadku bezy.

Śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru do momentu, aż zesztywnieje.
Gotową bezę uzupełniamy ubitą śmietaną tuż przed podaniem.

 Na bitą śmietanę wykładamy sporą ilością świeżych owoców. 





2 komentarze:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger