Karnawał tradycyjnie rozpoczyna się po Nowym Roku od Święta Trzech Króli i kończy się środą popielcową. W tym roku czasu na różnego rodzaju zabawy a tym samym kulinarne wariacje będzie sporo, gdyż karnawał potrwa równe dwa miesiące. Środę popielcową bezpośrednio poprzedza tzw. śledzik, a także tłusty czwartek.Już teraz na blogu pojawiają się nowości pączkowe, a tuż przez tłustym czwartkiem zbiorę wszystkie propozycje w 1 całość. Chcecie?
250 g mąki pszennej
250 g zmielonego twarogu
70 g cukru
1 jajko
100 g śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia u mnie ok 800 ml smalcu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Jak już cisto przestaje być mokre, dokładnie wyrabiamy ręcznie. Wałkujemy na grubość 1-1,5 cm.
Wycinamy ringiem lub po prostu szklanką kółka takie do 10 cm średnicy,
a następnie w tych kółkach mniejsze kółka kieliszkiem.
Tłuszcz rozgrzewamy w rondelku lub głębokiej patelni i smażymy oponki po kilka sztuk na raz.
Smażymy do zarumienienia się oponka i przekręcamy na drugą stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz