Szpinak w gastronomii ma wiele zastosowań, używany jest jako element sałatki, soku lub
w przetworzonej formie do sosów, farszów czy ciast. Na słodko robiłam już babkę szpinakową, placuszki, naleśniki a na słono dotychczas używałam do farszu. Tutaj możecie zajrzeć do moich propozycji (klik)
Moja dzisiejsza wariacja to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i twarożkiem chrzanowym.
Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, gdy smaki się już przegryzą.
Składniki na ciasto:
450 g szpinaku mrożonego
4 szt. jajek
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz czarny do smaku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta gałki muszkatołowej
na farsz:
serek śmietankowy ok 300- 400 gram lub kostka twarogu 250 gram i 2-4 łyżki śmietany
150-200 g łososia wędzonego najlepiej w plastrach
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy na sicie i odciskamy bardzo dokładnie.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Po ubiciu dodajemy żółtka, chwilę miksujemy, następnie mąkę i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Teraz dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej,
sól i pieprz do smaku. Ponownie miksujemy na najwolniejszych obrotach.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.Wykładamy masę szpinakową
i wyrównujemy. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu studzimy.
Możemy użyć mniejszej firmy wtedy rolada wyjdzie nam mniejsza ale grubsza.
Serek śmietankowy łączymy z chrzanem. Ja wybrałam wersję z twarogiem więc wygniotłam go bardzo dokładnie z chrzanem i śmietaną. Ilość śmietany musimy sami określić, ponieważ są różne sery i różne śmietany jeśli chodzi o zawartość tłuszczu a co za tym idzie konsystencję.
Na blat stołu rozwijamy folię spożywczą i układamy placek szpinakowy papierem do góry.
Delikatnie ściągamy papier do pieczenia.
Placek szpinakowy na całej powierzchni smarujemy serkiem chrzanowym, a następnie układamy plasterki wędzonego łososia. Jeśli kupimy w plastrach układamy łososia na całości, jeśli jednak tak jak ja w mniejszych kawałkach jak na tatara ;( układamy bliżej dolnej krawędzie, żeby łosoś stanowiła środek rolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz