09 stycznia

Zakręcony makowiec

Makowce to wypieki jedne z niewielu, które kojarzą się głównie z Bożym Narodzeniem ale w naszym domu jadamy je kilka razy w roku. Jakiś czas temu na blogu Sylwii "Obiad dla taty" znalazłam przepis na idealne ciasto drożdżowe. Od tamtego czasu jedliśmy je milion razy na milion sposobów, zmieniamy aby masy makowe i bakalie ;) 
Ten zakręcony makowiec, jest naprawdę strzałem w dziesiątkę ;) 


Składniki:
120 ml letniego mleka
40 gram świeżych drożdży
łyżeczka cukru
500 gram mąki
100 gram masła
2 całe jajka 
1 żółtko, białko przyda się do posmarowania wierzchu
60 gram cukru
szczypta soli


dodatkowo:
dużo cukru pudru
sol z cytryny
bakalie




Przygotowanie:
Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę przesiewamy do miski. Ja wyrabiam ciasto w robocie planetarnym, tak więc tam przesiewam mąkę, wlewam rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę.
Po tym czasie przekładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy, smarujemy masą makową
 i zwijamy jak na klasyczną roladę.
Następnie zwinięty rulon, rozcinamy wzdłuż na długość ok 3/4 całej rolady. i zawijamy na przemian, jak warkocza tylko z 2 wałków.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem 
i pieczemy 50 minut w 180 stopniach, ustawiając piekarnik góra - dół.





1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger