Banalnie proste i nie wiarygodnie szybkie placuszki. My takie przepisy lubię najbardziej,
ledwo zdążę pomyśleć na co mam ochotę a już zajadam się nimi z kubkiem gorącej kawy/ herbaty czy kakao. Dodatki do placuszków mogą być takie jakie sobie zażyczycie, moja wersja jest z jagodami w środku, jagodami na zewnątrz i syropem klonowym.
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki roztopionego masła lub oleju
dodatkowo: 2-3 łyżki jagód
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do misy lub dzbanka blendera i blendujemy na gładką masę. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię, następnie nakładamy pół łyżeczki jagód na placek.
Smażymy na suchej patelni z obu stron, przekręcamy w momencie gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Po każdej porcji usmażonych placuszków dobrze jest przetrzeć patelnię suchym ręcznikiem papierowym.
Fantastyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😁
Usuń