Roladki schabowe to alternatywa dla zwykłego kotleta. Idealne na niedzielny obiad czy imprezowy stół.
Jeśli potrzebujesz ciekawego i efektownego pomysłu, proponuję schabowe roladki faszerowane żurawiną i suszonymi pomidorami. Świetnie pasują z każdym dodatkiem, np. z puree ziemniaczanym, kaszą lub kluskami.
Składniki:
10 plastrów schabu
10 -15 szt suszonych pomidorów
mały słoiczek żurawiny
masło
1 szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego
ok. 3 łyżki mąki
ostra papryka
pieprz ziołowy
sól
Przygotowanie:
Plastry cienko rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przyprawami z obu stron. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na każdej połówce rozbitego schabu układamy suszone pomidory i konfiturę z żurawiny, zwijamy w roladkę. Obtaczamy w mące. Można spiąć wykałaczkami. Każdą roladkę obsmażamy ze wszystkich stron na maśle. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy bulionem. Zapiekamy 20 30 minut w 180 stopniach, pod przykryciem np.z folii aluminiowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz