21 października

Jagodowe tiramisu

Składniki:
250 ml zaparzonej mocnej kawy
50 ml likieru Sheridan’s
1 puszka jagód w syropie Leśne Skarby
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
100 g malutkich biszkoptów
Puder z suszonych jagód




Przygotowanie:
Zaparzamy kawę, wlewamy do miseczki, mieszamy z likierem i studzimy. 
Żółtka wkładamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na dużych obrotach. Żółtka powinny zmienić kolor i konsystencje na puszystą i jasną masę. Czas ubijania około 8 minut.
Zmniejszamy obroty dodając  stopniowo po 1 łyżce ser mascarpone.
Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dnie pucharków.
Z jagód odsączamy syrop, a owoce miksujemy.
Na biszkopty nakładamy połowę kremu, oraz połowę zmiksowanych jagód. 
Układamy drugą warstwę biszkoptów i kremu.
Wstawiamy do lodówki na około 2 - 3 godziny do schłodzenia. 
Przed podaniem wierzch posypujemy pudrem z suszonych jagód.




1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger