Polędwiczka wieprzowa to bardzo smaczna i efektowna propozycja na świąteczny obiad,
w połączeniu z grzybkami i boczkiem nabiera jeszcze więcej aromatu.
ok. 600 gram polędwiczki wieprzowej
płaska łyżeczka tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego
1/3 łyżeczki majeranku
płaska łyżeczka ostrej papryki
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
dodatkowo:
3 łyżki oleju
200 gram boczki w plastrach
1 cebula
opakowanie borowików suszonych Leśne Skarby
sól, pieprz
Składniki na ciemny sos borowikowy:
100 - 200 gram mrożonych podgrzybków
200 ml wody
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
pieprz, sól
świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę z czosnku, tymianku, majeranku, ostrej papryki, oleju. Marynujemy polędwiczkę przez co najmniej 2 godziny. Najlepiej jednak byłoby zamarynować mięso na noc.
Polędwiczkę obsmażamy na oleju z każdej strony bardzo dokładnie.
Grzybki suszone gotujemy do miękkości. Drobno siekamy i przesmażamy ponownie razem z cebulką na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
Plastry boczku układamy jeden obok drugiego, nakładając brzegi na siebie. Na boczek nakładamy farsz grzybowy i przesmażoną polędwiczkę. Zawijamy bardzo dokładnie polędwiczkę.
Polędwiczkę układamy w formie żaroodpornej lub innym naczyniu. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle, wlewamy wodę, dodajemy grzyby.
Mąkę prażymy na suszej patelni, aż do zarumienienia. Zrumienioną na suchej patelni mąkę łączymy z sosem, gotujemy kilka minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz