niedziela, 25 października 2015

Szarlotka z bezą


Składniki na małą porcje placka dla 3-4 osób:
3 żółtka
1 szklanki mąki pszennej
100 gram masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru

3 białka
3/4 szklanki cukru kryształ
1 mała szczypta soli

1 kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego



Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, żółtka, proszek do pieczenia, cukier. Ciasto wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki żeby się schłodziło, na około godzinę. Naszą formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, wykładamy do formy. Nakłuwamy ciasto widelcem, pieczemy w temperaturze 180 stopni, na 10 minut. Pozostałą 1/4 ciasta mrozimy. Na podpieczone ciasto wykładamy starte na tarce jabłka, wymieszane z sokiem z cytryny 
i cukrem waniliowym. 
Beza: Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy aż piana zrobi się kremowa ale nadal sztywna. Pianę wykładamy na jabłka. 
Na sam wierzch, czyli na pianę ścieramy na tarce zamrożone ciasto. Ciasto pieczemy w temperaturze 130 stopni 30 minut. Piana powinna się ładnie zarumienić.


2 komentarze: