środa, 23 grudnia 2015

Ciasto marchewkowe

Kiedyś, przypadkiem natrafiłam na Facebooku na filmik "Jak wykonać ciasto marchewkowe" i tym własnie sposobem powstało moje przepyszne i przeurocze ciastko. Idealne na stół świateczny, ale tez co codziennej kawki. A pomyśleć zę to "zwykły" słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Musicie sami spróbować. A w mojej głowie kłębią się myśli, żeby tym samym sposobem zrobic ciasto buraczane ;-)

Składniki:
- 3 duże marchewki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Marchew obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera, dodajemy 3 jajka, olej i blendujemy na głsdką masę.
Do miski wsypujemy mąkę, przesiewamy przez sitko, tą samą czynnośc wykonujemy z cukrem pudrem, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki. Wlewamy płynne skąłdniki do miski z mąką i pozostałymi skłądnikami, mieszamy energicznie. Formę smarujemy masłem, posypujemy mąką. Pieczemy 45 minut w 180 stopnich C. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest suchy, czyli placek upieczony.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz