31 października

Tarta grzybowa

Śpieszę szybko do Was z przepisem na tartę grzybową póki jeszcze chociaż pojedyncze grzyby w lasach znajdziemy, a jeśli nie, możemy zrobić z tych na dostępnych na straganach lub z zimowych zapasów:)
Podczas pieczenia tej tarty najpiękniejszy jest zapach, unoszący się z nad piekarnika, taki grzybowy, a nawet już taki świąteczny bym powiedziała.


Składniki:
grzyby - czym więcej tym lepiej, myślę ze użyłam ok 300 gram
cebula
masło
330 gram kwaśnej śmietany
3 jajka
sól, pieprz
pierś z kurczaka w zależności od wagi ale ok 500 gram
przyprawa do kurczaka
wędzona papryka
żółty ser


na ciasto:
150 gram mąki
100 gram masła
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 jajko




Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy przyprawą do kurczaka i wędzoną papryką, smażymy kilka minut i odstawiamy na bok w miseczce.
Grzyby oczyszczamy, opłukujemy w zimnej bieżącej wodzie, tę czynność wykonujemy dwukrotnie. Następnie razem z cebulą smażymy na maśle do miękkości, więc kilka minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy placek o wielkości naszej formy do tarty. Wykładamy nim tartę lekko uklepując i podpiekamy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach.

Składamy tartę. Na podpieczony spód kładziemy kurczaka, grzyby, żółty ser i zalewamy to wszystko masą śmietanową jajeczną. Masę doprawiamy solą i obficie pieprzem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.




3 komentarze:

  1. Wspaniałe, jesienne danie...
    Dawno nie robiłam, zbyt dawno...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. póki jeszcze grzyby są trzeba nadrobić zaległości ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger