niedziela, 8 października 2017

Domowe wafle z masą z galaretki i masła

Wafle to są moje przysmaki z dzieciństwa, często się nimi zajadaliśmy, raz z dżemem innym razem z kremem, ten drugi to akurat rżnie wspominam. Mama moja była fanką kremów maślanych, których ja wręcz nie cierpiałam, do tej pory zresztą tak mam. Ale krem na bazie śmietanki do kawy i kakao wspominam wspaniale. 
Dziś jednak moje niedawne odkrycie - masa do wafli na bazie masła i galaretki...PYCHA!
Musiałam pojechać do babci Pana Ł. żeby poznać taką masę, aż nie wierzę, że wcześniej nie wiedziałam o jej istnieniu.

Składniki
1 opakowanie wafli 
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki gęstej śmietany
dowolna galaretka




Przygotowanie:
Masło, cukier i śmietanę rozpuszczamy w rondelku i gotujemy chwilę. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretki i połączenia wszystkich składników. Tak przygotowaną masę studzimy. Chłodną masą przekładamy wafle. 
Zawijamy ponownie w papier, dociskamy drewnianą deską do krojenia. Kroimy po około 30 min.