środa, 25 października 2017

Kruche rogaliki z marmoladą 5 - składnikowe

Młodszy syn często chodzi za mną i marudzi, że zjadłby coś słodkiego, a że wszelakie gofry, naleśniki i placuszki już nam się znudziły, szukam ciągle nowych pomysłów na szybkie przysmaki.
Niżej w przepisie napisałam aby ciasto schłodzić godzinę w lodówce, 
a prawda jest taka że bez chłodzenia też wyjdą;) najwyżej będą mniej kruche ;) 
i jeśli nie mam czasu bo mają to być szybkie rogaliki, zagniatam, piekę i jemy!

Składniki na około 16 rogalików:
125 g masła
3 łyżki śmietany 18%
1,5 szklanki mąki
2 jajka
1/2 szklanki cukru


pozostałe:
twarda marmolada
cukier puder 
roztrzepane jajko 




Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni ustawiając grzanie góra-dół.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, cukier, jajka i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki siekamy do uzyskania kruszonki, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą, pozostawiamy w lodówce na ok 1 godzinę. 

Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich cienko wałkujemy w okrąg. Rozwałkowane ciasto dzielimy na osiem części, tak aby powstało osiem równych trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta nakładamy marmoladę i zwijamy. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujmy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 12 minut w temperaturze 200 °C. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.