poniedziałek, 9 października 2017

Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Do zrobienia sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów. Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Taki sos to doskonały dodatek do wielu dań mięsnych i makaronowych.


Składniki na 3 porcje:
500 gram świeżych grzybów
100 gram masła
1 cebula
200 gram śmietany do zup i sosów
1 łyżka mąki
500 ml wody 
sól ziołowa
pieprz cytrynowy




Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na durszlaku.
Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulkę oraz grzyby. Małe grzyby w całości a większe kroimy na kawałki. Podsmażamy do miękkości oraz zarumienienia na złoty kolor, mieszamy co jakiś czas bardzo delikatnie. Całość smażenia trwa kilka minut.



W między czasie rozrabiamy w większym kubku lub miseczce wodę z mąką oraz śmietaną. Gładki płyn wlewamy do usmażonych grzybów, doprawiając solą i pieprzem. Mieszamy do zgęstnienia sosu i zagotowania, również kilka minut. Do grzybów pasuje świeża natka pietruszki więc możemy posypać po wierzchu.