Do zrobienia sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów. Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Taki sos to doskonały dodatek do wielu dań mięsnych i makaronowych.
Składniki na 3 porcje:
500 gram świeżych grzybów
100 gram masła
1 cebula
200 gram śmietany do zup i sosów
1 łyżka mąki
500 ml wody
sól ziołowa
pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na durszlaku.
Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulkę oraz grzyby. Małe grzyby w całości a większe kroimy na kawałki. Podsmażamy do miękkości oraz zarumienienia na złoty kolor, mieszamy co jakiś czas bardzo delikatnie. Całość smażenia trwa kilka minut.
W między czasie rozrabiamy w większym kubku lub miseczce wodę z mąką oraz śmietaną. Gładki płyn wlewamy do usmażonych grzybów, doprawiając solą i pieprzem. Mieszamy do zgęstnienia sosu i zagotowania, również kilka minut. Do grzybów pasuje świeża natka pietruszki więc możemy posypać po wierzchu.
Moi rodzice bardzo lubią taki sos ;)
OdpowiedzUsuńAle marzy nam się taki sos z poznańską pyzą :D
OdpowiedzUsuńdobry sos grzybowy nie jest zły ;)
OdpowiedzUsuńnajlepszy zawsze ze świeżych grzybów, ale ten z suszonych też ma swój urok :)
Ja zdecydowanie wolę taki z grzybów świeżych :) Pyszności! Twój przepis chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńOstatnio polubiłam sosy grzybowe :)
OdpowiedzUsuńTaki sos to czysta klasyka i kwintesencja jesieni:)
OdpowiedzUsuń