piątek, 1 kwietnia 2016

Babka marmurkowa

Tradycyjna babka marmurkowa, dwukolorowa. Idealnie słodka, prosta w wykonaniu. Swoim smakiem i ciekawym wyglądem zachwyci i was ;)

Składniki:
500 g mąki
300 g cukru
250 g masła
4 jajka
200 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao



Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z ciastem. 
Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. 
Do natłuszczonej blaszki wlewamy na przemian jasne ciasto z ciemnym.
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Ostudzoną możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.



2 komentarze: