wtorek, 26 kwietnia 2016

Bułki graham

Ostatnio naleciała mnie ochota na wypieki w ruch poszły i chleby, i bułki. A wszystko za sprawą nagrody w konkursie Młyn Kopytowa.


Tym razem wypróbowałam mąkę pszenną chlebową i graham. Bułeczki wyszły pyszne, tylko zbyt ciężkie myślę że to za sprawą zbyt małej ilości mąki pszennej. W przepisie zwiększyłam jej ilość. Młyn Kopytowa ma w swojej ofercie bardzo różne mąki, polecam serdecznie zakupy z ich oferty.


Składniki:
400 g mąki pszennej chlebowej eko Młyn Kopytowa
350 g mąki pszennej graham eko Młyn Kopytowa
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
750 g przegotowanej, ciepłej wody
2 opakowanie suchych drożdży



Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąki, sól,cukier,  suche drożdże i wodę. Mieszamy i wyrabiamy wszystko ręcznie. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny w ciepłym miejscu.

Po tym czasie formujemy bułeczki, układamy na blaszce i spryskujemy po wierzchu wodą. Nacinamy krzyż nożem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni 25-30 minut. U mnie 30 ale wszystko zależy od piekarnika.
Po upieczeniu wyciągamy bułeczki i studzimy na kratce.






2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe grahamki. Zazwyczaj jednak stosuję większy dodatek mąki pełnoziarnistej :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. no właśnie nie do końca zadowolona z efektu jestem, spróbuję w takim razie za twoją radą;-) dziękuje ;-*

    OdpowiedzUsuń