sobota, 9 kwietnia 2016

Chałka z marmoladą

Kolejny weekend i kolejna akcja "Ciasta na niedzielę". Od świąt nie piekłam nic z dziewczynami, ale w tym tygodniu pomysł Doroty był bardzo zachęcający, wymyśliła drożdżowe wyplatanie ;-) więc ja wyplotłam chałkę ;-)

Składniki:
- 500 g mąki pszennej 
- 2 jajka
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka
- 90 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao

- jajko do smarowania
- marmolada wieloowocowa firmy Jamar

Przygotowanie:
Drożdże wkładamy do miseczki, rozcieramy je z 1 łyżką cukru, następnie dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki letniego mleka, ucieramy na gładką papkę i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.

Szklankę mleka podgrzewamy do temperatury 36 stopni, dodajemy do niego masło, rozpuszczamy i studzimy.

Jajka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę, dodajemy mleko z masłem, wyrośnięty zaczyn. mieszamy. A na koniec dodajemy przesianą mąkę i sól. Mieszamy ponownie do połączenia się składników, ale nie wyrabiamy.
Dzielimy ciasto na 3 części. Do 1 miski z ciastem dodajemy kakao, wyrabiamy jednolite ciasto podsypując mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia około 1 godzinę.
Druga i trzecia część ciasta zostaje klasyczna bez dodatków ale oczywiście można dodać co sobie życzymy, np.mak.
Następnie jedną zwykłą część i kakaową rozpłaszczamy na prostokąt, nakładamy marmoladę zlepiamy brzegi wzdłuż i robimy z każdej części wałek. Z wałków zaplatamy warkocz i układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Po wyrośnięciu smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku (u mnie gazowy) nagrzanym do 180 C 20 - 25 minut do zrumienienia się wierzchu.




6 komentarzy:

  1. Pyszna taka chałeczka do kubka kakao:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie Ci się upiekła :-) Dzięki za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała :) dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie. Dziękuje za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń
  5. Chałki zawsze należały do moich ulubionych. Dziękuję za wspólne pieczenie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna chałeczka..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń